Ndryshime pozitive për pensionistët: Qeveria përgatit Paketën e Re

0

Qeveria shqiptare është duke përgatitur një paketë të re reformatore që pritet të sjellë lehtësira të mëdha për rreth 74 mijë pensionistë në vend. Ky projektligj parashikon që pensionistët të përfitojnë nga një sërë shërbimesh bankare me 0 komision, duke përfshirë hapjen e llogarive, transaksionet dhe tërheqjet në bankomat.

Sipas draftit, bankat do të ofrojnë të gjitha këto shërbime pa asnjë tarifë, pavarësisht nga numri i veprimeve të kryera. Kjo përfshin grupet e konsumatorëve që përfitojnë nga programet dhe politikat për skemat e ndihmës ekonomike dhe sociale dhe pensionistët.

Aktualisht, 10% e pensionistëve në Shqipëri marrin pensionin e tyre përmes bankave tregtare. Ky projektligj do të kursejë për këtë kategori një shumë prej rreth 133 milionë lekësh në vit, vetëm nga komisioni i mirëmbajtjes së llogarisë.

Ndërkohë, projektligji gjithashtu parashikon tarifë zero për hapjen dhe mbylljen e llogarive bankare, tërheqjet në ATM, dhe shërbimet e tjera si debitimet direkte dhe transaksionet e pagesave.

Rindërtimi pas Tërmetit: Fatura e Plotë dhe Kontesti Politik

Ndërkohë, buxheti i shtetit ka përballuar një kosto të lartë nga tërmeti i 26 nëntorit 2019, dhe kjo do të vijojë edhe gjatë vitit të ardhshëm. Ministri i Financave, Ervin Mete, ka theksuar se për procesin e rindërtimit u shtuan 12 miliardë lekë, me qëllim përfundimin e shpejtë të këtij procesi.

Megjithatë, ka pasur shqetësime nga deputetë të opozitës rreth shpërdorimit të fondeve. Përballja me rritjen e çmimeve dhe kompensimi i kategorive në nevojë janë çështje të tjera që Ministri Mete ka prekur gjatë prezantimit të aktit normativ.

Kjo reformë në sektorin e pensioneve dhe menaxhimi i fondeve për rindërtim pas tërmetit janë hapësira kyçe të politikës dhe ekonomisë shqiptare që po përcillen me interes të madh nga publiku.

Artikulli i mëparshëmProvat shkresore/ Erion Veliaj jepte urdhëra si pronar i inceneratorëve
Artikulli i radhës“Exposed: Erion Veliaj’s alleged manipulation of power as the de facto owner of incinerators”