Provat shkresore/ Erion Veliaj jepte urdhëra si pronar i inceneratorëve

0

Dalin prova të reja me shkresa dhe dokumenta që provojnë se Erion Veliaj sillej si pronar real i inceneratorëve dhe jepte urdhra se kush duhet të paguante për depozitim në lanfillin e Sharës dhe kush duhet ti merrte shërbimet falas.

Nga selia e PD-së ish rivali i tij në zgjedhjet e Tiranës, Belind Këlliçi, ka bërë sot publike dy emaile, që tregojnë për depozitim të inerteve pa pagesë në inceneratorin e Tiranës. Njëri prej tyre i përket kompanisë “Arlis ndërtim”, që u bë e famshme për 7 katet pa leje të ngritur në qendër tek reklamat e dikurshme të kinemave, në krah të Bankës së Shqipërisë.

Në datën 18 qershor 2018, në një komunikim mes punonjësve të inceneratorit dhe bashkisë Tiranë, këta të fundit urdhërojnë shmangjen e pagesës për depozitimin e dherave, me justifikimin se kjo kompani do të ndërtonte zyra në favor të Bashkisë Tiranë (faksimilja poshtë).

Sipër email i derguar nga Bashkia Tiranë për të favorizuar pa pagesë Arlis Ndërtim

“Arlis ndërtim” do të ndërtojë një kullë tek ish policia bashkiake e Tiranës dhe e ka marrë këtë tokë me marrëveshje për të dhene në fund tre kate për përdorim të Bashkisë.

Duke u nisur nga prezumimi se qëllimi është ngritja e një ndërtese publike, bashkia Tiranë ka urdhëruar që kjo kompani ti depozitojë inetret dhe dherat e saj falas. Por kjo alibi është flagrante. E para se për atë që do ti japë publikut për zyra, “Arlis ndërtim”, që thuhet se është e lidhur me një ish ministër të rëndësishëm socialist, ka përfituar një leje ndërtimi shumëkatshe. E dyta sepse edhe kompani të tjera private, që kanë ngritur vepra publike, kanë paguar si gjithë të tjerët për depozitimin e mbejteve të tyre. E treta, sepse bashki të tjera, që kishin marëdhënie me inceneratorin e Tiranës nuk e kanë pasur avantazhin që të japin të tilla urdhëra për shërbime pa pagesë. 

Pikërisht janë këto që e kanë bërë Belind Këlliçin të depozitojë dokumenta e reja në SPAK, si provë se Erion Veliaj është pronari real i inceneratorëve.

Për ta bërë më të besueshëm këtë dyshim, departamenti anti korrupsion në PD ka publikuar edhe një kontratë të bërë mes tre drejtorive shtetërore dhe bosëve të inceneratorit për kontrollin e depozitimit të inerteve nga biznesi i së cilave, Klodian Mërtiri dhe Klodian Zoto kanë përfituar deri më tani 40 milionë euro. Në këtë kontratë, ku së bashku me inceneratorin e Tiranës ka firmosur si drejtor bashkie edhe njeriu i afërt i Veliajt, Taulant Tusha palët zotohen që të kontrollojnë, të mbikqyrin dhe të shkëmbejnë informacion për depozitimin e dherave.

Dhe në bazë të kësaj marëdhënie nga Bashkia jepej urdhër për kompani si Alris, të cilës duhet ti shërbehej falas. Duke qenë se personi që ka nënshkruar urdhërin e favorizimit varej dikekt nga kryebashkiaku, Këlliçi ka paraqitur edhe një organigramë të funksionimit të bashkisë ku tregohet se varësia e atij që ka dhënë urdhërin, pra punonjësit të Taulant Tushës është drejtpërdrejt nga “Lali”.

Organigrama e funksionimit të Bashkisë Tiranë e cila tregon se drejtoria e Punëve Publike e Taulant Tushës të njëjtit që nënshkroi marëveshjen dhe urdhëroi depozitimin e interteve falas varet direkt nga Veliaj.

Në përforcim të idesë se për interesa të Bashkisë inceneratori jepte shërbime falas është publikuar edhe një email i dytë, ku gjithashtu mbetejet e ngelura nga shkaterrimi i Teatrit Kombëtar, Mirel Mërtiri urdhëronte që të depozitoheshin falas (poshtë).

Pra sipas këtyre dokumentave del qartë e bashkia e Erion Velisë luan rolin e pronarit mbi pronarët “de jure”. të inceneratorëve. Asnjë kryebashkiak tjetër, i Durrësit, Kavajës apo gjetkë nuk e kishte forcën ti urdhëronte dy Klodët. Dhe kur i shton kësaj edhe fuqinë për të vendosur se cila kompani private mund ti merrte shërbimet pa lekë, pozita e Eroon Veliajt në këtë aferë errësohet shumë.lapsi.al

Artikulli i mëparshëm“Fushata e Ardit Bidos gjatë regjistrimit të popullsisë: A është ky intimidim ndaj minoriteteve etnike?”
Artikulli i radhësNdryshime pozitive për pensionistët: Qeveria përgatit Paketën e Re