Amnistia: Ministri i Drejtësisë firmos projektligjin e shumëpërfolur

0

Në një veprim të shumëpritur, Ministria e Drejtësisë, nën drejtimin e Ulsi Manjës, ka shënuar një hap thelbësor drejt zbatimimit të një premtimi të mëhershëm elektoral. Me një postim të qëllimshëm në rrjetet sociale, të shoqëruar me një imazh të aktit të nënshkrimit, Manja njoftoi zbatimin e projektligjit për amnisti, një manovër që shënon një kthesë në politikat e drejtësisë penale të vendit.

Në një gjest simbolik, por me pasoja të ndjeshme, ministri publikoi një fotografi, ku ai shfaqet duke vulosur projektligjin për amnisti penale. Beneficiarët e këtij veprimi janë ata që janë shpallur fajtorë për vepra të lehta penale, duke iu afruar një mundësie për rikthim më të shpejtë në shoqëri.

“Missioni i përfunduar. Amnistia është një realitet. Premtimi është mbajtur,” shkroi Manja, duke ndezur një shkëndijë shprese tek ata që gjenden pas hekurave, të cilët tani kanë shkak për të ndjekur zhvillimet me vëmendje të shtuar.

Filozofia që ndan mbështetjen e këtij ligji është një reflektim i vlerave humane: të lartësohen parimet e humanizmit, të arrihet efekti rehabilitues i dënimit, dhe të rritet siguria në shoqëri, duke pasur parasysh edukimin dhe përmirësimin e atyre që janë nën ndjekje penale.

Me një rrugë të qartë ligjore përpara, dokumenti i firmosur nga Manja tani pritet të përballet me debatet e Komisionit të Ligjeve, para se të paraqitet për miratim në hollët e Kuvendit.

Në muajt e kaluar, pyetjet rreth këtij projektligji kanë qenë të përsëritura, ku Manja ka qëndruar i palëkundur në qëndrimin se amnistia do të përfitojë vetëm të dënuarit për vepra të lehta, duke përjashtuar ata që kanë kryer krime të rënda. Në prag të zgjedhjeve të muajit Maj, ministri argumentoi se amnistia ishte e domosdoshme edhe për të lehtësuar situatën në institucionet e mbipopulluara penale.

“Përtej limitit, por jo në mbipopullim,” deklaroi Manja, duke sqaruar nevojën për të ruajtur një bilanc të shëndetshëm të kapaciteteve në burgjet e vendit. Dhe, siç duket, ky projektligj që prej muajsh në bisedime, do të ndriçojë rrugëtimin e tij në parlament brenda vitit 2023, duke shtuar një tjetër kapitull në historinë e drejtësisë penale të Shqipërisë.

Artikulli i mëparshëmAnalizë/ Refuzimi i komisioneve hetimore që transformuan kuvendin në arenë boksi
Artikulli i radhësPas mbështetjes për Palestinën, “dorëhiqet” redaktorja e “New York Times”