Demagogjia e Edi Ramës dhe realiteti i emigrantëve shqiptarë

0

Thonë se nacionalizmi është streha e fundit e maskarenjve, dhe fjalimi i fundit i Edi Ramës në tubimin me komunitetin shqiptar në Itali duket se konfirmon këtë thënie. Në një mbledhje të mbushur me retorikë dhe premtime të paplotësuara, kryeministri shqiptar tregoi edhe një herë se është i prirur të përdorë çdo mjet propagandistik për të ruajtur pushtetin e tij.

Në 11 vite të qeverisjes së tij, Rama nuk ka arritur të bëjë asnjë hap të dukshëm për përmirësimin e jetës së komuniteteve shqiptare në diasporë. Emigrantët shqiptarë në Itali, Greqi, Gjermani, Zvicër, Angli, Francë dhe vende të tjera kanë përjetuar një mungesë të theksuar mbështetjeje nga qeveria e tyre. Ata shpesh janë ndjerë të përçmuar dhe të stigmatizuar nga autoritetet shqiptare, që i kanë trajtuar si qytetarë të dorës së dytë.

Një nga problemet kryesore me të cilat përballen emigrantët shqiptarë është burokracia e rëndë dhe korrupsioni i përhapur në institucionet shqiptare. Shpesh, aplikimet për dokumentacion të nevojshëm janë shoqëruar me kërkesa për ryshfet, duke përkeqësuar më tej situatën e tyre. Policia kufitare shqiptare dhe punonjësit e zyrave shtetërore janë akuzuar për kërkesa korruptive dhe për trajtimin e emigrantëve me mungesë respekti dhe dinjiteti.

Ndërkohë, Rama vazhdon të kritikojë Bashkimin Evropian për ngadalësinë e tij në proceset e integrimit, në një kohë që qeveria e tij përballet me akuza të shumta për korrupsion dhe lidhje me krimin e organizuar. Vetëm disa javë më parë, u zbulua se një pjesë e mirë e Policisë së Shtetit është e përfshirë në aktivitete të paligjshme dhe disa ish-anëtarë të kabinetit të tij janë në burg ose në kërkim nga drejtësia. Këto ngjarje ngrenë pikëpyetje serioze mbi aftësinë e tij për të drejtuar vendin dhe për të mbrojtur interesat e qytetarëve të tij.

Organizimi i koncerteve me artistë të dyshimtë për lidhje me krimin e organizuar është një tjetër aspekt që tregon mungesën e respektit ndaj emigrantëve shqiptarë. Në vend që të promovojnë kulturën dhe identitetin shqiptar, këto aktivitete shpesh përforcojnë stereotipat negative dhe i trajtojnë emigrantët si të paditur. Kjo tregon një mospërfillje të qartë ndaj interesave dhe nevojave të diasporës shqiptare.

Një kryeministër që nuk ka dhënë llogari për 11 vite përpara qytetarëve të tij dhe që vazhdon të kërkojë votën e tyre pa u përgjigjur për dështimet e qeverisjes, vështirë se mund të përfaqësojë denjësisht interesat e bashkatdhetarëve që jetojnë jashtë vendit. Politikat e tij të brendshme dhe të jashtme kanë dështuar të adresojnë problemet reale me të cilat përballen shqiptarët, qoftë brenda apo jashtë vendit.

Edi Rama është i destinuar të përballet me pasojat e veprimeve të tij dhe të japë llogari për dështimet e qeverisjes së tij. Emigrantët shqiptarë meritojnë një përfaqësim dinjitoz dhe mbështetje të vërtetë nga shteti i tyre, jo vetëm fjalë boshe dhe premtime të paplotësuara. Është koha që qeveria shqiptare të ndërmarrë hapa konkrete për të përmirësuar jetën e qytetarëve të saj, duke filluar nga trajtimi me dinjitet dhe respekt i emigrantëve shqiptarë.


* Ky është një koment i përgatitur nga redaksia e aktualitet.al

Artikulli i mëparshëmA ka nisur në Shqipëri fillimi i “fundit” të pandëshkueshmërisë?
Artikulli i radhësRama i trembet reportazhit të RAI 3/ Nxjerr para kohe intervistën: Neveri që…