
Skandali me mishin e infektuar në Shqipëri nuk ndalet. Pas shpërthimit të lajmit për mishin e pulës me salmonelë që tronditi vendin, tani ka dalë në dritë një rast edhe më shqetësues: mbi 4.5 ton fileto derri me salmonelë janë futur në treg nga kompania “Frigo ALBA”, me administratorë Luan Jazexhiu dhe Ledio Koka, pa u marrë asnjë masë reale për asgjësimin e këtij malli të rrezikshëm.
AKU Gënjen Dhe Fsheh Gropimin E Mishit Të Infektuar
Ndërsa AKU pretendon se mishi është asgjësuar në 23 prill, një deklaratë tjetër nga kjo agjenci thotë se procesi nuk ishte përfunduar deri më 29 prill. Dy versione zyrtare për të njëjtin veprim. E vërteta? Nuk ka asnjë provë konkrete që ky mish është groposur.
As foto, as video, as prani e inspektorëve të mjedisit – që sipas ligjit duhet të jenë prezentë gjatë asgjësimit – nuk ekziston. Për më tepër, AKM njofton zyrtarisht se “Frigo ALBA” nuk ka kërkuar fare asgjësimin.
Dyshime Se Mishi Me Salmonelë Është Hedhur Në Treg
Burime të pavarura raportojnë se ka tentativa për ta shitur mishin e kontaminuar nën kosto në tregun shqiptar. Ndërkohë që institucionet publike heshtin, rreziku për shëndetin publik është real.
Fëmijët E Helmimit Në Gramsh – Lidhja Me Mishin E Infektuar
Instituti i Shëndetit Publik konfirmoi se 17 fëmijë të infektuar në kopshtin nr. 1 në Gramsh janë diagnostikuar me “Salmonella Enteritidis”. Nga analizat e kryera ndaj 79 fëmijëve, 17 rezultuan pozitivë.
Kujtojmë: Më Herët U Shitën 15 Tonë Mish Pule Me Salmonelë
Ky është vetëm kapitulli i fundit i një historie alarmante. Në mars, mbi 15,000 kilogramë mish pule i importuar nga Brazili u shpërnda në treg, edhe pse ishte i infektuar me “Salmonella Typhimurium”. Kompanitë “diMal” dhe “AMG FOOD” rezultuan përgjegjëse për shpërndarjen e tij. AKU nuk arriti të parandalonte asnjë gram të këtij mishi që përfundoi në pjata shqiptare.
Kjo Është Pyetja Thelbësore: Ku Është Mishi Me Salmonelë?
A është konsumuar? A vazhdon të jetë në frigoriferët e dyqaneve shqiptare? Apo është fshehur për t’u rikthyer në treg më vonë? Ndërsa qytetarët sëmuren, AKU dhe institucionet e tjera vazhdojnë të mbulojnë të vërtetën me deklarata kontradiktore dhe mungesë totale transparence.
Çfarë lloj mishi ishte i kontaminuar këtë herë?
Fileto derri, sasia 4.516,75 kg.
Kush e importoi mishin?
Kompania “Frigo ALBA”, me administratorë Luan Jazexhiu dhe Ledio Koka.
U asgjësua ky mish sipas AKU?
AKU jep dy përgjigje të ndryshme për datën e asgjësimit, por nuk ofron asnjë provë.
Ka pasur pasoja shëndetësore?
Po, 17 fëmijë në Gramsh janë infektuar me Salmonella Enteritidis.
A është ky një rast i izoluar?
Jo, rasti i mëparshëm me mish pule nga Brazili tregoi dështimin e autoriteteve për të mbrojtur konsumatorët.
Ky nuk është më vetëm një skandal – është një krim i heshtur ushqimor. Populli ushqehet me helm, institucionet heshtin dhe oligarkët importojnë. Tani është koha për përgjegjësi penale dhe reforma të thella në sigurinë ushqimore shqiptare.