
Një pjatë e ngrohtë, e thjeshtë dhe plot shije që të kujton detin, diellin dhe kuzhinën e butë greke: klitharaqet me domate, të njohura ndryshe si Manestra. Ky është një nga ato gatime që nuk kërkon shumë mundim, por të shpërblen me çdo lugë që shijon.
Në Greqi, kjo recetë është një nga pjatat më të dashura familjare – një ushqim komod, që gatuhet në çdo shtëpi, zakonisht në fundjavë, kur aroma e domateve të ziera me vaj ulliri mbush kuzhinën.
Përbërësit e nevojshëm
- 250 gr klitharaqe (ose orzo nëse nuk gjeni versionin grek)
- 400 gr domate të kuqe të pjekura (ose domate Roma të ndara në gjysmë)
- 1 qepë e kuqe mesatare, e grirë hollë
- 2 thelpinj hudhre të copëtuara
- 1 lugë gjelle salcë domateje
- ½ lugë çaji rigon të thatë
- ½ lugë çaji piper i zi i bluar
- Kripë sipas dëshirës
- 2 lugë gjelle vaj ulliri ekstra të virgjër
- 5 gota lëng perimesh (ose ujë të nxehtë)
- Majdanos i freskët për zbukurim
Përgatitja hap pas hapi
- Në një tenxhere të madhe, ngroh vajin e ullirit dhe shto qepën me hudhrën. Skuq derisa qepa të bëhet transparente.
- Shto domatet, kripën, piperin, rigonin dhe përziej. Lëri të ziejnë për 12–15 minuta derisa të zbuten.
- Shtyp domatet me lugë druri ose me shtypëse derisa të bëhen si salcë.
- Shto salcën e domates dhe përzieje mirë për disa sekonda.
- Hidh klitharaqet dhe skuq për një minutë që të marrin aromën e salcës.
- Shto lëngun e perimeve dhe lëri të ziejnë pa kapak për rreth 12 minuta, duke i përzier herë pas here që të mos ngjiten.
- Kur klitharaqet të jenë gati, shto majdanosin dhe, nëse dëshiron, pak vaj ulliri shtesë sipër.
Si shërbehet
Shërbehet e ngrohtë, me një pikë lëng limoni dhe pak vaj ulliri të freskët sipër.
Për versionin jo vegan, mund të shtohet djathë feta i grimcuar ose pak djathë kaçkavall.
Shoqërohet në mënyrë të përsosur me bukë të thekur me hudhër apo me një sallatë të freskët greke.
Këshilla dhe variante
- Për shije më të plotë, përdor domate të freskëta në vend të atyre të konservuara.
- Disa kuzhiniere greke shtojnë karota të grira për ëmbëlsi dhe ngjyrë.
- Konsistenca e klitharaqes mund të ndryshojë: disa e preferojnë më të trashë si rizoto, të tjerë më të lëngshme si supë.
- Për ta bërë më aromatike, mund të shtosh pak verë të bardhë gjatë gatimit.
Klitharaqet greke me domate janë shembulli i përsosur i thjeshtësisë së kuzhinës mesdhetare — një pjatë që gatuhet me pak përbërës, por me shumë dashuri.
Në vetëm 30 minuta, sjell në tryezë një recetë autentike greke që kombinon shijen, traditën dhe lehtësinë në çdo kafshatë.