Nëse dhëmbët tuaj kanë nevojë për më shumë ndriçim , por ju preferoni të mos realizoni trajtime për zbardhje tek stomatologu, ka disa mënyra më të thjeshta.
“Eating Well” ju sjell 7 ushqime që duhet të konsumoni për të mbajtur dhëmbët tuaj më të bardhë.
Mollë:
Thjesht përtypja e mollëve ndihmon në pastrimin e dhëmbëve. Mollët gjithashtu kanë një përqendrim të lartë të acidit malik, i cili përdoret në disa pasta dhëmbësh. Acidi malik rrit pështymën, e cila pastron dhëmbët dhe ndihmon në largimin e njollave. Kjo gjë është vërtetuar sipas një studimi të vitit 2013 të kryer në Universitetin e Grenada (Spanjë).
Brokoli:
Brokoli është i pasur me fibra, dhe ngrënia e shumë fibrave ndihmon në uljen e inflamacionit në gojën tuaj (së bashku me pjesën tjetër të trupit tuaj). Ngrënia e brokolit të pagatuar mund të ndihmojë në pastrimin dhe lustrimin e dhëmbëve tuaj dhe, sipas hulumtimeve në European Journal of Dentistry, hekuri në brokoli ka përfitimin e shtuar të sigurimit të një muri mbrojtës për dhëmbët tuaj kundër acidit degradues të smaltit që prodhohet nga bakteret . Kjo ndihmon në parandalimin e njollave dhe zgavrave.
Rrush i thatë:
Ju mund të mendoni që rrushi të thatë është i keq për dhëmbët tuaj për shkak të ëmbëlsisë së tij, por në të vërtetë është mbrojtëse. Hulumtimet tregojnë se drithërat e krundet me rrush të thatë ndihmojnë në pastrimin e gojës më shpejt sesa të njëjtat drithëra pa rrush. Pjekja e rrushit stimulon pështymën, e cila ndihmon në parandalimin e zhvillimit të pllakës, njollave dhe zgavrave duke neutralizuar mjedisin acidik të krijuar nga ushqime dhe baktere të tjera në gojën tuaj.
Djathi:
Këtu është një arsye tjetër që të buzëqeshni për kamerën dhe “thoni djathë”. Djathi ndihmon në mbajtjen e dhëmbëve tuaj të fortë me minerale, siç janë kalciumi dhe fosfori, dhe proteina që mbron smaltin e dhëmbëve. Sipas Akademisë Amerikane të Stomatologjisë Kozmetike, acidi laktik në djathë është gjithashtu mbrojtës kundër prishjes së dhëmbëve. Plus, djathrat e fortë ndihmojnë në pastrimin e dhëmbëve duke stimuluar pështymën.
Uji:
Pirja e ujit gjatë gjithë ditës promovon prodhimin e pështymës, e cila nga ana tjetër ndihmon në mbajtjen e të bardhëve tuaj të perlave, të bardha mirë. Mbytja e ujit gjatë dhe pas një vakt gjithashtu ndihmon në shpëlarjen e gojës nga mbeturinat dhe pllakat e lirshme.
Luleshtrydhe:
Ashtu si mollët, luleshtrydhet gjithashtu përmbajnë acid malik, dhe ato kanë përfitimin e shtuar të ellagitannins, antioksidantë që mund të ndihmojnë në uljen e baktereve që tërheqin njollat dhe inflamacionin në gojën tuaj. Dhe, vitamina C e luleshtrydheve mund të ndihmojë në parandalimin e inflamacionit të mishrave dhe sëmundjes periodontale.