Të hani çokollatë të paktën një herë në javë mund të ndalojë një sulm në zemër , sipas hulumtimeve të reja.
Një studim i një niveli të lartë ka zbuluar se personat që konsumuan çokollatë të paktën një herë në javë kishin një ulje të ndjeshme të rrezikut të sëmundjeve të arterieve koronare me tetë përqind.
Chokollata është e mbushur me kimikate bimore që dobësojnë inflamacionin dhe forcojnë rrjedhën e gjakut duke parandaluar mpiksjen, shpjeguan shkencëtarët.
Autori kryesor Dr Chayakrit Krittanaëong tha: “Studimi ynë sugjeron që çokollata ndihmon në mbajtjen e enëve të gjakut të zemrës të shëndetshme.”
Ai bashkoi të dhëna nga gjashtë gjyqe që ekzaminuan lidhjen gjatë pesë dekadave të fundit. Një total prej 336.2289 personash raportuan marrjen e tyre.
Dr Krittanaëong tha se çokollatë përmban lëndë të shëndetshme siç janë flavonoidet, metilxanthines, polifenolet dhe acidi stearik që mund të zvogëlojnë inflamacionin dhe të rrisin kolesterolin e mirë.”
“Në të kaluarën, studimet klinike kanë treguar që çokollata është e dobishme si për presionin e gjakut ashtu edhe për zgjerimin e enëve të gjakut.
Çokollatata e errët ka kohë që dihet se ka përfitime shëndetësore por hulumtimet e fundit kanë sugjeruar që çokollata me qumësht mund të sigurojë gjithashtu lëndë ushqyese të vlefshme për zemrën.
Më parë çokollata është treguar se zvogëlon humbjen e kujtesës, parandalon diabetin, zvogëlon stresin, mbron lëkurën nga dëmtimi i diellit dhe ul kolesterolin.