Një mollë në ditë e mban mjekun larg.
Por a e dini mënyrën e duhur për ta ngrënë?
Nëse e lani, pastroni, prerë në katër dhe hiqni thelbin e saj, atëherë përgjigjja është jo.
Sipas një studimi nga Graz University of Technology në Austri, ne bëjmë një gabim të madh nëse hedhim bërthamën!
Arsyeja; Studiuesit zbuluan se një bakter miqësor i quajtur “Lactobacillus”, i cili ndihmon në çrregullimet e tretjes, gjendet në bërthamën dhe farat e mollës.
Studiuesit ekzaminuan të gjitha pjesët e një molle (kërcelli, lëkura, mishi dhe farat) për përmbajtjen e tyre bakteriale.
Kështu që ata zbuluan se bakteret e dobishme gjenden në të gjithë mollën, por shumica është e përqendruar në fara, që ne të gjithë e hedhim.
Pavarësisht nëse vendosni më në fund të filloni të hani bërthama apo jo, mollët janë një nga vaktet më të shëndetshëm.
Është e pasur me lëndë ushqyese të tilla si vitamina C, kalium, karbohidrate dhe fibra, ndërsa për sa i përket kalorive një mollë mesatare me lëvoren e saj jep pak më shumë se 80 kalori.
Përveç kësaj, ato kanë një efekt të fortë antioksidant dhe janë veçanërisht të dobishme për presionin e gjakut, duke zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.
Fibra, e cila është e bollshme në lëvoren e mollës, ndihmon në luftimin e kapsllëkut, por gjithashtu ul kolesterolin.