COVID: Super ushqimet që rrisin sistemin imunitar

    0
    COVID: Super ushqimet që rrisin sistemin imunitar

     Në pritje të vaksinës që do të lehtësoj disi situatën e pandemisë e shkaktuar nga COVID-19 interesi shkencor përqendrohet në faktorët që ndihmojnë në mbrojtjen e trupit kundër infeksioneve virale dhe bakteriale.

    Siç shpjegon Dr. Rob Thomas, këshilltar i onkologut në spitalet Bedfordshire dhe Cambridge me kërkime mbi rolin e dietës në zvogëlimin e rrezikut nga lloje të ndryshme të kancerit, sëmundjet shoqëruese janë të lidhura në mënyrë të pazgjidhshme me stilin e jetës si sëmundjet e zemrës, diabeti tip 2 dhe mbipesha. jeta sedentare.

    Prandaj, ushqimi i duhur është çelësi për forcimin e sistemit imunitar.

    Disa studime kanë treguar rëndësinë e vitaminës D në mbrojtjen e trupit kundër koronavirusit të ri.

    Sidoqoftë, kërkimet duket se janë përqëndruar në rolin e fitokimikateve, përbërësit kimikë natyralë që përmbahen në ushqimet bimore që janë përgjegjës për shijen, ngjyrën dhe aromën e tyre dhe kanë qenë të lidhur me efekte të dobishme kundër kancerit dhe sëmundjeve të tjera degjenerative.

    Hetimi në vazhdim i Phyto-V në Spitalin Bedford i udhëhequr nga Dr. Thomas, shqyrton veprimin e kimikateve fitokimike që janë treguar efektive kundër SARS-it si esperetina (agrumet) , katekina dhe kuercetina (shega) , aloe-emodina (aloe vera), kurkumina (shafran i Indisë) dhe apigenina (hamo ).

     Studimet në vitin 2003 zbuluan se përbërësit e mësipërm parandaluan virusin që shkakton SARS të infektojë qelizat dhe të shumëzohet.

    Studimet aktuale bazohen në administrimin e suplementeve me fitokimikatet e lartpërmendura, të cilat janë konsideruar të sigurta dhe gjithashtu mund të vihen në dispozicion menjëherë, në mënyrë që të përcaktohet më tej potenciali i tyre për të zvogëluar rrezikun e infektimit me koronavirusin SARS-CoV-2 .

    ” Marrja e tyre rregullisht u siguron atyre përfitime të shumta shëndetësore të provuara, veçanërisht në zvogëlimin e sëmundjeve të tilla si kanceri dhe inflamacioni kronik ” , shpjegon Dr. Thomas, dhe shton se inflamacioni kronik është faktori më rëndues për sëmundje të tilla si kanceri, artriti, sëmundjet e zemrës, diabeti i tipit 2 dhe çmenduria.

    Studimet e fundit kanë marrë parasysh gjetjet që lidhin dietat me mish të lartë dhe ushqimet me sheqer – të cilave u mungojnë kimikatet – me shëndetin e dobët të zorrës dhe dobësimin pasues të sistemit imunitar. 

    Përkundrazi, një dietë e pasur me fruta dhe perime ka një efekt mbrojtës.

    Përveç dietës, stërvitja luan një rol të rëndësishëm, sipas shkencëtarëve spanjollë që studiojnë se si një trajnim i rezistencës dhe një program ushtrimi aerobik dy herë në javë për 50 minuta mund të rrisin shërimin te pacientët me COVID-19. .

    Artikulli i mëparshëmParalajmërimi i virologut gjerman: Po vjen një pandemi e re, ja prej cilit virus
    Artikulli i radhësA do të jetë e detyrueshme vaksina anti-COVID? Ministrja e Shëndetësisë jep përgjigjen e prerë