10 gjërat që duhet të dini para se të konsumoni përsëri një çokollatë

    0
    10 gjërat që duhet të dini para se të konsumoni përsëri një çokollatë

    Ju mendoni se jeni ekspert në zgjedhjen e ëmbëlsirës e cila është e preferuara e çdo moshe, çokollatës.

    Por ka shumë të ngjarë që për faktet e mëposhtme të mos keni dëgjuar më parë

    1.Çokollata e bardhë nuk është vërtet çokollatë

    Çokollata e bardhë nuk ka pluhur kakao, përveç gjalpit. Përbërës të tjerë janë sheqeri, qumështi, lecitina dhe vanilja.

    2. Në të kaluarën fasulet e kakaos përdoreshin si monedhë

    Shumë arkeologë kanë sugjeruar që banorët e lashtë të Meksikës, Amerikës Qendrore dhe Jugore, filluan të kultivonin pemë kakao në 1900 para Krishtit. Thuhet madje se fruti i tyre i çmuar u përdor si një monedhë në shoqërinë Aztec. Me anë të tyre mund të blije gjëra luksoze, ushqim dhe rroba.   

    3. Shumica e kakakos rritet në Afrikë

    Mund ti ketë rrënjët në Amerikën Qëndrore, por sot shumica e kakaos ( gati 70% e furnizimit global) vjen nga Afrika. Bregu i Fildishtë është prodhuesi më i madh, duke siguruar rreth 30 % të kakaos në botë.

    4.Napoleoni e adhuronte çokollatën

    Udhëheqësi francez kishte urdhëruar që çokallata të ishte në dispozicion për të dhe këshilltarët e tij gjatë fushatave të forta ushtarake. Ai zgjidhte gjithmonë çokollatën në vend të kafes kur punonte natën vonë.

    5. Shiriti i parë me çokollatë u prodhua në Britani

    Në 1847 prodhuesi britanik i çokollatave Joseph Fry gjeti një mënyrë për të përzier sheqerin me kakaon për të prodhuar një pastë që mund të krijonte shufra çokollate. Kërkesa ishte menjëherë e lartë dhe fabrika e çokollatave Fry në Bristol, Angli filloi të prodhonte sasi të pabesueshme të produktit. Në dekadat në vijim më shumë se 220 produkte inovative me çokollatë u prezantuan në treg duke përfshirë prodhimin e vezës së parë të Pashkëve me çokollatë në Mbretërinë e Bashkuar në 1873.

    6. Aztekët ishin të parët që shijuan çokollatën e nxehtë

    Mos imagjinoni se ishte delikatesa kremoze, e ëmbël që njihni sot. Ajo u quajt xocolat, që do të thotë “ujë i hidhur”. Për ta bërë atë, ata përdorën kakao, vanilje dhe piper të nxehtë dhe mendohej se luftonte lodhjen. Kur Columbus solli frutat në Evropë, sheqeri më pas u shtua në pije, duke ndihmuar për ta bërë atë më të shijshëm dhe më pas të njohur në të gjithë shoqërinë moderne.

    7. Pemët e kakaos jetojnë deri në 200 vjet

    Duket vërtet mbresëlënëse që këto pemë antike, të cilat konsiderohen “dhurata nga perënditë”, mund të jetojnë me shekuj. E keqja, natyrisht, është se nga 200 vjet të jetës së tyre, vetëm 25 mund të prodhojnë kakao.

    8. Çokollata ndihmoi Aleatët të fitonin Luftën e Dytë Botërore

    Padyshim, kishte shumë më tepër faktorë që çuan në fitoren e luftës. Historianët, megjithatë, vlerësojnë sasitë e çokollatës të ofruara nga Hershey për trupat si një burim i moralit dhe energjisë pozitive. ”Hershey Chocolate”  në 1937 krijoi një lokal të projektuar posaçërisht vetëm për ushtrinë amerikane. 

    9. Zvicra konsumon sasinë më të madhe të çokollatës në vit

    Zvicra është blerësi numër 1 i çokollatës në botë, sipas statistikave të publikuara,  çdo banor ka blerë  8.2 kg në 2015 dhe rreth 9 kg në 2016. Në 2016, Amerika hyri në listën e fanatikëve të delikatesës së ëmbël, duke pushtuar vendi i 9-të ku secilin banor blinte 4.3 kg në vit.

    10. Në vitin 2017 dhe pas 80 vjetësh, u krijua një lloj i ri i çokollatës

    Është bërë nga fasulet e kakaos me rubin, të cilat prodhojnë pluhur të kuq kakao, një përbërës që i jep asaj ngjyrën karakteristike rozë mijëvjeçare. Barry Calledbaut, kompania që e krijoi atë, shpjegon se ëmbëlsira ofron “një kënaqësi intensive, sensuale” dhe nuk është “aspak e hidhur, ose e ëmbël.

    Artikulli i mëparshëmIbra kujton kalimin nga Barça te Milan: Galiani erdhi në shtëpinë time dhe më tha që…
    Artikulli i radhësJoao Felix, lojtari i muajit nëntor në La Liga