
Gështenjat, fruti më i dashur i vjeshtës, janë shumë më tepër se një shije nostalgjike. Të pasura me vitamina, minerale dhe fibra, ato janë një “superushqim” që ndihmon trupin të luftojë sëmundjet, të përmirësojë qarkullimin e gjakut dhe të forcojë sistemin nervor.
Shkencëtarët theksojnë se përmbajtja e lartë e vitaminës C dhe antioksidantëve i bën gështenjat aleat të fuqishëm në luftën kundër plakjes së parakohshme dhe sëmundjeve kronike. Ato ndihmojnë në neutralizimin e radikaleve të lira, duke mbrojtur qelizat nga dëmtimet oksidative dhe duke rritur ndjeshëm imunitetin.
Për më tepër, konsumimi i përditshëm i gështenjave përmirëson funksionin e trurit falë vitaminave të grupit B dhe kaliumit, që përmirësojnë përqendrimin dhe kujtesën. Ekspertët thonë se një grusht gështenjash në ditë ndihmon në ruajtjen e ekuilibrit të kolesterolit dhe ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës, duke i bërë ato një “ilaç natyral” për sistemin kardiovaskular.
Në një periudhë ku diabeti po bëhet një sfidë globale, fibra dietike që përmbajnë gështenjat luan rol kyç në rregullimin e sheqerit në gjak dhe parandalimin e komplikacioneve metabolike. Për këtë arsye, nutricionistët e quajnë këtë frut “mrekulli e stinës”, që i ofron trupit energji, qetësi dhe jetë më të gjatë.