
Supë Kremoze me Patate, Qepë dhe Curry
Përbërësit:
- 1 patate e ëmbël, e qëruar dhe e prerë në kubikë
- 1 patate e bardhë, e qëruar dhe e prerë në kubikë
- 1 qepë mesatare, e grirë trashë
- 3 thelpinj hudhër, të shtypur
- 1 tabletë vegetë (ose lëng perimesh)
- 750 ml ujë
- 1 lugë gjelle gjalpë
- 2 lugë gjelle vaj ulliri
- Kripë, piper i zi dhe curry sipas shijes
- Opsionale: 500 gr mish i gatuar (preferohet mish tasqebabi i ndarë në copa të vogla)
Udhëzime:
- Në një tenxhere të thellë, hidhni vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtoni qepën dhe hudhrën dhe kavardisni për 2-3 minuta.
- Shtoni patatet (të bardha dhe të ëmbla) dhe përzieni mirë.
- Shtoni tabletën e vegetës, ujin, kripën, piperin dhe curry-n. Lërini të ziejnë për 15-20 minuta, derisa perimet të zbuten.
- Hiqeni nga zjarri dhe me ndihmën e një blenderi dore përpunoni derisa të krijohet një krem homogjen.
- Opsionale: Shtoni copat e mishit të gatuar për shije dhe vlera ushqyese shtesë. Lërini të zjejnë edhe 5 minuta.
- Shërbejeni të ngrohtë me një fetë buke të thekur ose me byrekun e mëposhtëm.
Byrek me Presh dhe Djathë të Bardhë
Përbërësit:
- 1 pako petë të gatshme për byrek
- 1.4 kg presh (vetëm pjesa e bardhë dhe jeshilja e çelët pranë bishtit)
- 3 lugë gjelle vaj
- 1 filxhan uji
- Kripë dhe piper i zi sipas shijes
Mbushja:
- 2 vezë
- 1 gotë qumësht lope
- 1 lugë gjelle vaj
- 300 gr djathë i bardhë, i thërrmuar
Udhëzime:
- Lani mirë preshin dhe prijeni në unaza të holla. Vendoseni në një tenxhere me 1 filxhan ujë dhe ziejeni për rreth 13 minuta, duke e përzier herë pas here me lugë druri.
- Pasi të zbutet, shtoni 3 lugë vaj, kripë dhe piper. Përziejeni mirë dhe lëreni të ftohet pak.
- Në një tas, rrihni vezët, shtoni qumështin, vajin dhe djathin e bardhë të thërrmuar.
- Në një tavë të lyer me vaj ose të shtruar me letër pjekjeje, vendosni një petë dhe lyejeni me përzierjen e vezës e qumështit. Vendosni petë të tjera njëra mbi tjetrën, duke përsëritur procesin e lyerjes.
- Pasi të keni shtruar gjysmën e petëve, shtoni mbushjen me presh.
- Vazhdoni me petët e mbetura, duke i lyer si më sipër. Në fund, vendosni 3 petë pa mbushje dhe palosni anët për një efekt më krokant.
- Piqeni në furrë të parangrohur në 180°C për 25 minuta, derisa të marrë një ngjyrë të artë dhe të bëhet krokant.
Sugjerim shërbimi: Supa e ngrohtë dhe byreku me presh përbëjnë një kombinim të shkëlqyer për një vakt të plotë dhe të shëndetshëm.