Drekë Tradicionale Shqiptare Me Supë Perimesh Dhe Byrek Me Presh

0

Supë Kremoze me Patate, Qepë dhe Curry

Përbërësit:

  • 1 patate e ëmbël, e qëruar dhe e prerë në kubikë
  • 1 patate e bardhë, e qëruar dhe e prerë në kubikë
  • 1 qepë mesatare, e grirë trashë
  • 3 thelpinj hudhër, të shtypur
  • 1 tabletë vegetë (ose lëng perimesh)
  • 750 ml ujë
  • 1 lugë gjelle gjalpë
  • 2 lugë gjelle vaj ulliri
  • Kripë, piper i zi dhe curry sipas shijes
  • Opsionale: 500 gr mish i gatuar (preferohet mish tasqebabi i ndarë në copa të vogla)

Udhëzime:

  1. Në një tenxhere të thellë, hidhni vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtoni qepën dhe hudhrën dhe kavardisni për 2-3 minuta.
  2. Shtoni patatet (të bardha dhe të ëmbla) dhe përzieni mirë.
  3. Shtoni tabletën e vegetës, ujin, kripën, piperin dhe curry-n. Lërini të ziejnë për 15-20 minuta, derisa perimet të zbuten.
  4. Hiqeni nga zjarri dhe me ndihmën e një blenderi dore përpunoni derisa të krijohet një krem homogjen.
  5. Opsionale: Shtoni copat e mishit të gatuar për shije dhe vlera ushqyese shtesë. Lërini të zjejnë edhe 5 minuta.
  6. Shërbejeni të ngrohtë me një fetë buke të thekur ose me byrekun e mëposhtëm.

Byrek me Presh dhe Djathë të Bardhë

Përbërësit:

  • 1 pako petë të gatshme për byrek
  • 1.4 kg presh (vetëm pjesa e bardhë dhe jeshilja e çelët pranë bishtit)
  • 3 lugë gjelle vaj
  • 1 filxhan uji
  • Kripë dhe piper i zi sipas shijes

Mbushja:

  • 2 vezë
  • 1 gotë qumësht lope
  • 1 lugë gjelle vaj
  • 300 gr djathë i bardhë, i thërrmuar

Udhëzime:

  1. Lani mirë preshin dhe prijeni në unaza të holla. Vendoseni në një tenxhere me 1 filxhan ujë dhe ziejeni për rreth 13 minuta, duke e përzier herë pas here me lugë druri.
  2. Pasi të zbutet, shtoni 3 lugë vaj, kripë dhe piper. Përziejeni mirë dhe lëreni të ftohet pak.
  3. Në një tas, rrihni vezët, shtoni qumështin, vajin dhe djathin e bardhë të thërrmuar.
  4. Në një tavë të lyer me vaj ose të shtruar me letër pjekjeje, vendosni një petë dhe lyejeni me përzierjen e vezës e qumështit. Vendosni petë të tjera njëra mbi tjetrën, duke përsëritur procesin e lyerjes.
  5. Pasi të keni shtruar gjysmën e petëve, shtoni mbushjen me presh.
  6. Vazhdoni me petët e mbetura, duke i lyer si më sipër. Në fund, vendosni 3 petë pa mbushje dhe palosni anët për një efekt më krokant.
  7. Piqeni në furrë të parangrohur në 180°C për 25 minuta, derisa të marrë një ngjyrë të artë dhe të bëhet krokant.

Sugjerim shërbimi: Supa e ngrohtë dhe byreku me presh përbëjnë një kombinim të shkëlqyer për një vakt të plotë dhe të shëndetshëm.

Artikulli i mëparshëmNgjarje E Rëndë Në Vlorë – 46-Vjeçari Vetëhidhet Nga Pallati Dhe Humb Jetën
Artikulli i radhësKaluan Nga Rinasi 650 Emigrantë Klandestinë Në BE – SPAK Zbardh Skemën dhe Sekuestron 1.1 Milion Euro