Tava me patate dhe sallam eshte nje pjate me perberes shume te thjeshte, por qe i japin kesaj recete nje shije te jashtezakonshme. Pjekia ne furre i ben patatet me krokante dhe brendesine e tyre e le te bute. Per realizimin e saj kam perdorur sallamin Luziana nga Tona&CO.
- Racione: 4 persona
- Kohë: 40 minuta
- Vështirësi: e thjeshtë
Perberesit
- 100gr sallam Luziana, i prere ne kubik te vegjel
- 3 patate mesatare, te prera ne feta te holla
- 3 veze
- 100gr pana kuzhine
- 100gr djathe kaçkavall, te grire
- 2 luge gjelle galete
- vaj ulliri ekstra te virgjer
- kripe
- piper te zi te sapobluar
- rozmarine
Ziejme ne uje te vluar me pak kripe fetat e patateve per 3-4 minuta derisa te zbuten, por jo plotesisht.
Nderkohe ne nje tas rrahim vezet, shtojme panen e kuzhines, djathin kaçkavall, pak kripe (kujdes me sasine e kripes pasi djathi eshte vet i kripur) dhe pak piper te zi.
Lyejme me vaj ulliri taven (une kam perdorur nje tave katrore me permasa 25cmx25cm), e sperkasim me galete dhe shtrojme nje shtrese patate pa i mbivendosur siper njera tjetres. Shtojme 1/3 e perberjes me veze, pana dhe djathe, disa kubik sallam dhe vazhdojme ne kete menyre duke formuar tre shtresa. Shtresa e fundit duhet te jete me patate dhe copeza sallami. E sperkasim me rozmarine te fresket dhe e pjekim ne furre te parangrohur ne 180°C per rreth 30 minuta. E leme te pushoje per 15 minuta ne temperature ambjenti perpara se ta presim ne feta dhe ta sherbejme.