E fillonin stërvitjen ushtarake që në moshën 7 vjeçare/ Ja 10 fakte për Spartën, qytet-shtetin e lashtë grek

0

Sparta ose Lacedaemon është një qytet-shtet i lashtë në rajonin grek të Lakonisë, në jug të gadishullit të Peloponezit, në luginën Evrota, në brigjet e lumit Evrotas. Më poshtë janë dhjetë fakte interesante për këtë gjendje të së kaluarës:

Polis Sparta daton në shekullin e 10 para Krishtit. e., por fuqia me të vërtetë dominuese e rajonit Sparta u bë vetëm në 650 para Krishtit. e. Izolimi i qëllimshëm nga bota e jashtme, luftërat e vazhdueshme, krizat politike dhe ekonomike çuan në rënie. Në vitin 146 para Krishtit. e. Sparta u përfshi në provincën romake të Achaea, në mënyrë që ajo u likuidua efektivisht si një shtet.

Sparta kishte një reputacion të bazuar si një fuqi e fuqishme ushtarake dhe luftëtarët spartanë konsideroheshin ushtarët më të mirë tokësorë në të gjithë Greqinë e Lashtë.

Luftërat greko-persiane (500 p.e.s. – 449 p.e.s.) i detyruan polet greke t’i jepnin fund përkohësisht konflikteve të brendshme dhe të bashkoheshin kundër një armiku të përbashkët që pushtonte rajonin. Spartës iu dha komanda e gjithë ushtrisë greke.

Gjatë Betejës së Grykës së Thermopylae (Beteja e Thermopylae), e cila u shpalos në shtator 480 para Krishtit. e., mbreti i Spartës Leonidas luftoi një ushtri dhe 300 luftëtarë spartanë dhe rreth 5000-7000 ushtarë të siguruar nga politikat aleate kundër ushtrisë 250-mijëshe të Persianëve. Leonidas dhe bashkëpunëtorët e tij ishin në gjendje të “kositnin” mijëra ushtarë persianë përpara se të mposhteshin përfundimisht. Megjithë fitoren në betejë, shpirti ushtarak i Persianëve la shumë për të dëshiruar, kështu që në fund ata e humbën luftën.

Lufta e Peloponezit (431 p.e.s. – 404 p.e.s.) – konflikt ushtarak midis Spartës dhe Athinës, i cili përfundoi me humbjen e kësaj të fundit. Arsyeja kryesore për luftën afatgjatë qëndron në strukturat e ndryshme politike të shteteve: Athina ishte një demokraci dhe Sparta ishte në duart e oligarkisë. Secila palë kishte frikë nga përhapja e ideve të padëshiruara brenda sistemit të tyre.

Në çdo kohë, Sparta drejtohej nga dy mbretër. Njëri duhej të vinte nga familja Agiad dhe tjetri nga familja Eurypontides.

Banorët e Spartës ndaheshin në grupe shoqërore: Spartiatë (qytetarë të Spartës me një gamë të plotë të drejtash dhe lirish), motake (njerëz të lirë që nuk janë spartanë), perioikë (një klasë e varur politikisht e formuar nga popullsia origjinale e pushtuar e Lakonisë). , dhe helotët (bujkrobërit, banorët e skllavëruar vendas).

Gjithçka, absolutisht gjithçka në Spartë ishte e përqendruar në “prodhimin” e luftëtarëve dhe ruajtjen e epërsisë ushtarake.

Menjëherë pas lindjes së foshnjave spartane, ata u lanë në verë, dhe më pas u prezantuan me Gerousia (i moshuari), i cili përcaktoi fatin e mëtejshëm të fëmijës: të fortët prisnin shërbimin në ushtri, dhe të dobëtit dhe / ose i sëmurë – një rënie nga Taygetus, mali më i lartë në Peloponez dhe një nga malet më të mëdha në të gjithë Greqinë.

Djemtë spartanë filluan stërvitjen ushtarake në moshën shtatë vjeçare. Ata u trajnuan për të luftuar, për të mbijetuar në kushte ekstreme, për të ngrënë siç duhet, për të lexuar, për të shkruar dhe … kërcyer. Mentorët bënë gjithçka për të rritur luftëtarë të fortë, të ashpër dhe mizorë..

Artikulli i mëparshëmÇfarë do të bëjë SPAK-u për 20 miliardë dollarë firot në 20 vjet ?
Artikulli i radhësNisin aplikimet për grantet në bujqësi/ Hapet thirrja IV e IPARDII, sektorët që do të financohen dhe afatet