Çfarë do të thotë nëse fëmija nuk përgjigjet kur e thërrisni emrin e tij?

  0
  Çfarë do të thotë nëse fëmija nuk përgjigjet kur e thërrisni emrin e tij?

  Situatat në të cilat fëmija nuk i përgjigjet emrit të tij shqetësojnë prindërit.

  Psikologia, Dr. Anna Kroncke zbuloi se për një periudhë të caktuar një sjellje e tillë e fëmijës konsiderohet normale.

  “Nëse dëgjimi i fëmijës suaj është i mirë, mund të prisni që ai të reagojë kur dikush e thërret. Përgjigjja e tij mund të duket si një buzëqeshje, një tundje me kokë, duke krijuar kontakt me sy ose duke iu përgjigjur një pyetjeje, nëse e keni bërë një të tillë”, shpjegoi Anna duke shtuar se fëmijët fillojnë të përgjigjen kur e thërrisni emrin e tyre nga muaji i shtatë deri në muajin e nëntë, por nuk përjashtohet mundësia që të ndodhë në moshën njëvjeçare.

  Kur ka arsye për shqetësim?

  “Nëse është jashtëzakonisht e vështirë për të tërhequr vëmendjen e fëmijës ose fëmija nuk përgjigjet fare kur e telefononi ose kur përpiqeni t’i tregoni diçka, kjo është një nga shenjat e para që diçka nuk shkon. Shumica e njerëzve dyshojnë për dëgjimin e fëmijës, ndërsa disa thonë se fëmija duket sikur është në një botë të tijën. Në këtë rast mund të dyshohet për autizëm apo ndonjë çrregullim tjetër që pengon zhvillimin e fëmijës”, shpjegon psikologia.

  Megjithëse shumica e njerëzve zakonisht mendojnë fillimisht për autizmin, ka kushte të tjera që bëjnë që një fëmijë të mos i përgjigjet emrit të tij, si p.sh.

  ▪ Ankthi social
  ▪ Çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes ose ADHD.
  ▪ Trauma që bën që fëmija të shmangë ndërveprimet sociale.
  ▪ Një lëvizje e fundit ose një ndryshim i rëndësishëm në mjedis.

  Çfarë duhet të bëj nëse fëmija nuk përgjigjet?

  Në rast se vini re se fëmija juaj nuk i përgjigjet emrit dhe është më shumë se një vjeç, psikologu këshillon që të mos bëni panik dhe të mendoni menjëherë për skenarin më të keq, por megjithatë rekomandohet të kontaktoni mjekon ose pediatrin.

  Artikulli i mëparshëmTre studime që zbulojnë se madhësia e bebes së syrit është e lidhur me inteligjencën
  Artikulli i radhësPse opozita nuk fiton dot (atë që kërkon)