
Pas një muaji agjërimi dhe reflektimi shpirtëror, dita e Fitër Bajramit shënon jo vetëm gëzimin shpirtëror, por edhe kthimin e tryezës së ngrohtë në qendër të familjes. Është koha për të shijuar gatime tradicionale, për të ndarë ushqimin me të afërmit dhe për të festuar mëshirën, faljen dhe bashkimin.
Për të gjitha familjet që kërkojnë të organizojnë një drekë të pasur dhe kuptimplotë për këtë festë, ne sugjerojmë një menu të mbështetur në traditën shqiptare, me shije të pastra dhe përbërës të freskët.
Pjata kryesore: Brinjë qengji të pjekura në furrë
Asgjë nuk flet më shumë për begatinë e Bajramit sesa një tavë me brinjë qengji të marinuara me hudhër, rozmarinë dhe pak limon. Të pjekura ngadalë në furrë, këto brinjë dalin të buta, të lëngshme dhe aromatike – perfekte për një festë të madhe.
Shoqërueset ideale: patate të pjekura dhe një fërgesë pranverore
Përkrah mishit, mund të shërbeni patate të freskëta të pjekura me vaj ulliri dhe kripë deti. Si alternativë plot shije dhe ngjyra, një fërgesë pranverore me speca shumëngjyrësh, gjizë të bardhë, djathë të thërrmuar dhe erëza aromatike si majdanoz dhe kopër, sjell shijen tipike shqiptare në tryezë dhe përshtatet në mënyrë perfekte me ushqimet e tjera të festës.
Byrek i ngrohtë me djathë
Një byrek i sapodalë nga furra me djathë të bardhë dhe majdanoz, i bërë me petë të holla shtëpie, është gjithmonë i mirëpritur. Është i thjeshtë, por i domosdoshëm në çdo tryezë shqiptare në ditë feste.
Sallata dhe freskia e xaxiqit
Për të balancuar të gjitha shijet, një sallatë e thjeshtë jeshile me marule, rukola, domate qershi dhe kastravec, me një spërkatje vaji ulliri dhe limon, sjell freski. Mos harroni edhe një tas me xaxiq – kos i trashë i përzier me kastravec, koper dhe pak hudhër – i ftohtë dhe i përsosur për të shoqëruar mishin e ngrohtë.
Embelësira: Hallvë ose bakllava
Në fund, festës nuk mund t’i mungojë ëmbëlsira. Një hallvë e thjeshtë me miell dhe sheqer, apo një bakllava me arra e shurup aromatik, janë dy nga alternativat më të dashura për këtë ditë të shenjtë. Të shërbyera me çaj mali ose komposto shtëpie, do ta mbyllin vaktin në mënyrën më të ëmbël.
Një tryezë që mbledh më shumë se njerëz: mbledh shpirtin
Bajrami nuk është vetëm një ditë festash; është një moment për t’u afruar me të tjerët, për të falur, për të ndarë dhe për të reflektuar. Ushqimi është një pjesë e bukur e kësaj përvoje, dhe tryeza e Bajramit është vendi ku dashuria, mirësia dhe tradita bashkohen.
Gëzuar Fitër Bajramin!
Qoftë kjo ditë një rikthim i dritës dhe paqes në çdo shtëpi shqiptare!