Një operacion investigativ i emisionit “Stop” ka zbuluar mashtrimin pas produktit “Vaji Ulliri Bio Jugu,” që shitej me çmim të ulët prej 500 lekësh për litër, duke pretenduar cilësi të lartë. Pas analizave kimike të kryera nga eksperti Sokol Abazi, u vërtetua se vaji nuk ishte aspak vaj ulliri, por një përzierje e vajrave të panjohur dhe potencialisht të rrezikshëm për konsum.
Rezultatet e analizave: Asnjë lidhje me vajin e ullirit
Sipas Abazit, analizat treguan se përqindjet e acideve yndyrore nuk përputheshin me standardet e vajit të ullirit. Përmbajtja e acidit oleik ishte vetëm 44%, kur standardi minimal është 55%. Po ashtu, acidet e tjera si linolentiku rezultuan në nivele të papranueshme. Kjo e bën produktin të pavlefshëm dhe potencialisht të rrezikshëm për konsum.
Prodhuesi dhe djali i tij në pranga
Shitësi i vajit, Alush Agalliu, u arrestua në bashkëpunim me Policinë e Shtetit, ndërsa djali i tij u shpall në kërkim. Në banesën e tyre në fshatin Tapi u gjetën pajisje për përzierjen e vajrave dhe 29 milionë lekë të dyshuara si të ardhura nga aktiviteti i paligjshëm. Prodhimi i vajit ndodhte jashtë çdo kontrolli, duke përzier vajra të lirë dhe produkte të panjohura.
Akuzat dhe ndëshkimet
Agalliu dhe djali i tij akuzohen për “Fshehje të ardhurave” dhe “Mashtrim me produkte ushqimore.” Sipas avokatit Arben Llangozi, këto vepra janë një kërcënim serioz për shëndetin publik dhe cenojnë sigurinë e konsumatorëve.
Apel për kujdes nga konsumatorët
Ky rast ka ngritur alarmin për cilësinë e produkteve ushqimore të pakontrolluara që ofrohen në treg. Ekspertët bëjnë thirrje për më shumë kujdes nga konsumatorët dhe për forca më të ashpra ligjore ndaj aktiviteteve të tilla kriminale.
Operacioni i fundit vë në pah rëndësinë e mbrojtjes së konsumatorëve dhe nevojën për transparencë në tregun ushqimor shqiptar.