Përshesh me gjel deti – Recetë profesionale dhe e detajuar

0

Kjo recetë tradicionale e përsheshit me gjel deti përgatitet me hapa të qartë dhe temperaturat e duhura për të siguruar një shije autentike dhe një gatim të përsosur.

Përbërësit për kulaçin:

1 kg miell

1 qepë

200 g gjalpë

50 ml vaj ulliri

1 lugë çaji sodë buke

Kripë

Ujë

Nenexhik

Piper i zi

Përbërësit për përsheshin:

Gjel deti (rreth 3-4 kg)

Lëngu i gjelit të detit

Të brendshmet e gjelit (opsionale)

Gjalpë ose vaj ulliri

Kripë

Nenexhik

Rigon

Piper i zi

Udhëzimet për përgatitjen e kulaçit:

1. Përgatitja e brumit:

Në një enë të madhe, shtoni 1 kg miell dhe bëni një gropë në mes.

Shtoni 1 lugë çaji sodë buke, pak kripë dhe filloni të shtoni ujë të vakët (rreth 30-35°C) gradualisht.

Punojeni brumin me dorë derisa të formoni një masë kompakte, jo shumë të fortë.

2. Pushimi i brumit:

Mbulojeni brumin me një pecetë të pastër dhe lëreni të pushojë për 1 orë në temperaturën e dhomës.

3. Pjekja e kulaçit:

Parangrohni furrën në 200°C.

Hapni brumin në një tepsi të lyer me vaj ulliri dhe zbukurojeni sipërfaqen me dhëmbët e një piruni.

Pjekeni kulaçin për 20-25 minuta, derisa të marrë një ngjyrë të artë të lehtë.

Pasi të piqet, mbështilleni me një pecetë të thatë dhe vendoseni vertikalisht që të ruajë fortësinë e duhur.

Udhëzimet për përgatitjen e përsheshit:

1. Zierja e gjelit të detit:

Vendosni gjelin e detit në një tenxhere të madhe dhe mbusheni me ujë të ftohtë.

Shtoni një lugë gjelle kripë dhe lëreni të ziejë në temperaturë mesatare (rreth 90-95°C) për 1.5-2 orë, derisa mishi të jetë i butë dhe lëngu të jetë aromatik.

Hiqeni gjelin nga lëngu dhe ruani lëngun për përsheshin.

2. Përgatitja e përsheshit:

Në një tigan të thellë, shkrijeni 200 g gjalpë ose ngrohni 50 ml vaj ulliri në temperaturë mesatare (rreth 120-150°C).

Shtoni 1 qepë të prerë hollë dhe kaurdiseni për 5 minuta, derisa të bëhet transparente.

Nëse përdorni të brendshmet e gjelit, shtojini tani (të prera në copa të vogla) dhe kaurdisini për 5-7 minuta, derisa të marrin një ngjyrë të artë.

3. Shtimi i kulaçit:

Shtoni kulaçin e thërrmuar në copa të vogla dhe përziejeni mirë me qepën dhe gjalpin për 2-3 minuta.

Gradualisht, shtoni lëngun e gjelit të detit të ngrohtë (rreth 70-80°C) derisa të mbulohet i gjithë kulaçi.

Ulni temperaturën dhe shtoni kripë, nenexhik, rigon dhe piper sipas shijes.

4. Përthithja e lëngut:

Mbulojeni tiganin me një kapak dhe lëreni për 10-15 minuta në temperaturë të ulët (rreth 60-70°C), derisa kulaçi të përthithë të gjithë lëngun.

Shërbimi:

Për të krijuar një paraqitje elegante, formoni përsheshin në një formë rrumbullake në pjatë.

Vendosni sipër copa të vogla të mishit të gjelit të detit dhe spërkateni me pak nenexhik të freskët ose rigon.

Opsionalisht, mund të shtoni arra ose bajame të pjekura sipër për një pamje më të bukur dhe shije të pasur.





Këshillë: Shërbejeni përsheshin të ngrohtë për të shijuar më mirë aromën dhe shijen tradicionale. Ky gatim është ideal për tryezën e festave dhe sjell atmosferën e ngrohtë të traditës shqiptare!

Artikulli i mëparshëmAksident i rëndë në Laprakë, disa të plagosur
Artikulli i radhësMeningjiti qarkullon në Shqipëri, 17-vjeçarja nga Durrësi humb jetën në spital